Nejvíce nepochopená nebo zapomenutá pravidla

Poslední dobou vidím stále více případů, kdy hráči sami rozhodují o situacích, které buď nepochopili, nebo si je jen špatně vykládají. Přiznám se, že už jsem sám sebe také několikrát nachytal a pár jasných pravidel zapomněl nebo na turnajích viděl rozpory mezi hráči při špatném řešení zcela jasných pravidlových situací. Asi nejhorší hláška poslední doby je „To máš v outu, to si dropneš na dvě hole“, ale tak jasnou věc snad ani řešit raději nechci. Přesto, opakování je matka moudrosti.

Zpět na článek

Nejlépe hodnocený komentář (3×)

  • Znalost pravidel

    To, že začínající golfisté v pravidlech tápou, je docela pochopitelné. Mě ale stále častěji udivují na turnajích hráči, kteří mají HCP hluboko pod 18 a neznají základní pravidla. Např. jak se kde dropuje, jak se hraje z vody apod. Nedávno mě jeden takový šokoval, když se mne ptal, zda si to v tom hustém "rafu" fakt nemůže okolo míče ušlapat. :-) Tak buď je fakt talent a při cestě k HCP 14 hrál vždy jen na fairway nebo nevím..... :-) Na druhou stranu dobrá znalost pravidel může při hře opravdu pomoct. :-)

    odpáleno 28.7.2015 v 21:48 | Petr Havrda

Nejhůře hodnocený komentář (1×)

  • Mýtus 6 "červená voda"

    Do dnes jsem si myslel, že když zahraji do červené vody a následně zvolím variantu 1 - hraji co nejblíže původní poloze míče, tak dle pravidla 26-1 a dle odkazu na 27-1 si připočítám trestnou ránu. Dle textu pana Robina jsem nabyl dojmu, že jsem jí ušetřen! Moc se mi to nezdá, ale možná jsem žil v bludu, naštěstí jsem si mohl zapsat výsledek pouze vyšší, než jsem mohl dosáhnout. Více takových článků, je to dobrá osvěta...

    odpáleno 8.8.2015 v 19:16 | Radek “RaS” Spurný

PŘIDAT NOVÝ KOMENTÁŘ JAKO HOST

Zbývá znaků

Diskutovat můžete jako host. Pro plné funkce diskuse a hodnocení příspěvků se přihlašte nebo registrujte na naše stránky.

POSLEDNÍ PŘIDANÉ KOMENTÁŘE

  • mýtus č. 7

    Mýtus č.7 máte špatně napsaný, praporkovou tyč můžu odstranit i když je míč už v pohybu. viz pravidlová poradna na golf.cz www odkaz

    odpáleno 14.8.2015 v 08:42 | HOST: host | reagovat
    • Jméno:

  • Mýtus 6 "červená voda"

    Do dnes jsem si myslel, že když zahraji do červené vody a následně zvolím variantu 1 - hraji co nejblíže původní poloze míče, tak dle pravidla 26-1 a dle odkazu na 27-1 si připočítám trestnou ránu. Dle textu pana Robina jsem nabyl dojmu, že jsem jí ušetřen! Moc se mi to nezdá, ale možná jsem žil v bludu, naštěstí jsem si mohl zapsat výsledek pouze vyšší, než jsem mohl dosáhnout. Více takových článků, je to dobrá osvěta...

    odpáleno 8.8.2015 v 19:16 | Radek “RaS” Spurný | reagovat
    • Jméno:

  • Mytus1 - pořadí ve hře

    Pokud v tomto příkladu zahraji ve správném pořadí na jamkovišti a těsně po mně pak spoluhráč přihraje míč ležící mimo jamkoviště - měl by dostat 2 trestné podle 16.1 f !

    odpáleno 3.8.2015 v 13:24 | HOST: V. | reagovat
    • Jméno:

    • RE: Mytus1 - pořadí ve hře

      Slo by vasi pripominku uvest na nejakem prikladu? Mel jsem pocit, ze Mytus 1 je pouze o tom, v jakem poradi hrat v okoli greenu a na nem, kdy vsechny mice lezi a zadny se nepohybuje.
      16.1f: Hráč nesmí zahrát ránu, zatímco je v pohybu jiný míč po úderu na jamkovišti. Jestliže tak však učiní, když na něm byla řada ve hře, není to trestné. Takze 2 trestne by byly, kdybych hral mimo poradi a jeste se pohyboval micek po greenu.

      odpáleno 3.8.2015 v 20:40 | HOST: Yamic | reagovat
      • Jméno:

      • RE: Mytus1 - pořadí ve hře

        Jsem na jamkovišti dále od jamky než spoluhráč mimo jamkoviště. Zahraji ránu (ve správném pořadí) a spoluhráč mi nevěnuje pozornost a zahraje mimo pořadí, zatímco můj míč ještě není v klidu. A má 2 trestné.

        odpáleno 4.8.2015 v 13:02 | HOST: V | reagovat
        • Jméno:

  • Fangle odlozena na greenu ...

    Je spousta pripadu spatneho ci nedusledneho uplatnovani pravidel, mam pocit, ze hlavne u vyberu mista ci provedeni dropu (to bylo trochu mimo plan). Ono je to vubec o vuli a snaze, pravidly se ridit. :(
    Ale k te fangli, lezici kdekoli - tedy mimo jamku - tedy jiz obsluhovane.
    V tomto pripade, podle mne, je mozno s ni pohnout i kdyz je mic v pohybu, a odstranit ji z drahy patu.
    Odkazal bych na pravidlo 24-1 (cituji) ... jestlize je nejaky mic v pohybu, nesmi se odstranit zadna zavada, ktera by mohla ovlivnit pohyb mice, krome obsluhovane, odstranene nebo drzene praporkove tyce nebo vystroje hracu ...
    :) :)

    odpáleno 29.7.2015 v 09:47 | Karel “k5” Vršecký | reagovat
    • Jméno:

  • Proto mnoho lidi Golf je pro slozitost pravidel moc nemusi.

    Nekdy jen nedoslovny vyklad muze zmenit chapani ci vlastni vyklad pravidel. Pak je na snade, zejmena na turnajich pritomnost i vice marsalu, kteri by meli bez pohrdavych pohledu, ze nekdo nezna to ci ono pravidlo nebo si neni jist, kdykoliv poradit a urychlit tak hru a nezadat pricinu pripadnym rozbrojim ve flightu. A ne jen znervoznovat na odpalistich. Role marsalu na hristi behem turnaju i mimo ne to by taky bylo na dlouhy clanek.
    Jen pro pobaveni. Uz jsem byl svedkem situace, kdy hrac zadal 2T za to, ze jiny hrac pohodil (pisu pohodil, ne polozil) vlajku 2 m od jamky, bohuzel rovnobezne s predpokladanou drahou patu jineho hrace a bylo to chapano jako ukazani smeru patu a zvyhodneni.

    odpáleno 28.7.2015 v 23:19 | HOST: Yamic | reagovat
    • Jméno:

  • MÝTUS: Suché koryto potoka neoznačené barvenými kolíky není voda.

    Zvlastni, jak bez vyznaceni hranic teto vody poznam, zda jsem "v koryte" (tedy vode) nebo ne. Dale pak, jak poznam, kde je misto, kudy micek do vodni prekazky vstoupil, kdyz neni prusecik od ktereho se pak odviji dropovani. (vyschle koryto s kameny, hrat z vodni prekazky je nemozne a zvolim drop). Mozne nez jako mytus by to chtelo popsat do detailu a presne konkretni priklady. Napriklad vodni prekazka neoznacena koliky, ale pouze carou, micek lezici vne, uvnitr, na care (nebo hranici) a pod.

    odpáleno 28.7.2015 v 22:49 | HOST: Yamic | reagovat
    • Jméno:

    • RE: MÝTUS: Suché koryto potoka neoznačené barvenými kolíky není voda.

      Stačí nastudovat pravidla. Když někdo ukradne u rybníka kolíky, což se nám taky už stalo, nediskutovali jsme, zda to voda je nebo neni. Kolíky nic neřeší, jen pomáhají a rozlišují podélnou a příčnou. Tohle je zrovna pravidlo, které neznají ani v českých areálech a každé suché koryto je pro ně jen rýha, nikoliv voda. Trochu sporbé pravidlo, které by snad mělo být z pravidel 2016 raději vyhozeno...

      odpáleno 28.7.2015 v 23:17 | HOST: Petr | reagovat
      • Jméno:

      • RE: MÝTUS: Suché koryto potoka neoznačené barvenými kolíky není voda.

        Domnivam se, ze jednoznacna definice hranice vodni prekazky je nezbytna aby nemohlo dojit ke sporum. Ja si myslim, ze tohle velmi sporne pravidlo, pokud by se spravce o hriste staral poctive, ani nastat nemuze. Predpokladam, ze kazde rano, kdy se prevrtavaji jamky nekdo prece kontroluje stav hriste a pokud se stane, ze nekdo ukradne natrene koliky na taborak a opekani burtu, pak na to nekdo okamzite prijde je nasnade oznacit prekazku provizornim, ale pritom jednoznacnym zpusobem ...

        odpáleno 28.7.2015 v 23:28 | HOST: Yamic | reagovat
        • Jméno:

  • MÝTUS: Pokud zahrajete míček do vody, můžete zahrát provizi a pak jít míček hledat.

    Zde neplati, ze pri zahrani micku do vody je automaticky trestna, z vody je mozno hrat pri dodrzeni vsech pravidel o nedotykani se. Teprve, pokud usoudim, ze zvolim radeji drop s 1T, postupuji podle pravidel o dropovani u vody.

    odpáleno 28.7.2015 v 22:42 | HOST: Yamic | reagovat
    • Jméno:

  • MYTUS1

    Reseni, ze prvni hraje ten, kdo je dal byt je na greenu oproti tomu, kdo je treba 2m od jamky ale mimo green je taky diskutabilni. Ten, kdo je na greenu, tomu nekdo musi vytahnout fangli nebo obslouzit aby pro dotyku s fangli neziskal 2T, po odehrani micku, ji zase vratit zpet, aby ten, co je mimo green, ale blize mohl micek odehrat. Neustale se pak nekdo pohybuje po greenu, slape v okoli jamky, poklada fangli na green nebo ji opira o green pri drzeni a zase bere atd.

    odpáleno 28.7.2015 v 22:32 | HOST: Yamic | reagovat
    • Jméno:

    • RE: MYTUS1

      To moc diskutabilni neni. Je to proste tak. Jak uz bylo receno v clanku, jde o urychleni hry. Hrac, ktery je sice bliz, ale mimo green ma proste pravo hrat az po hraci, ktery je dal, byt na greenu. Casto se toho vyuziva v zaverech velkych bitev o pivo, kdy hrace zajima jak zahraje spoluhrac, aby mohl zvolit vhodnou strategii.

      odpáleno 29.7.2015 v 07:33 | Jaroslav Jelínek | reagovat
      • Jméno:

      • RE: MYTUS1

        Z me zkusenosti mohu rici, ze se mi vice osvedcila co do plynulosti hry a rychlosti dohrani na greenu varianta dostat micky nejprve na green, vyndat fangli a vsichu patovat v poradi od toho, kdo je nejdal po toho, kdo je nejbliz, nez. H1: vyndat fangli, patovat, zandat fangli, H2: cipovat, vyndat fangli a patovat. Pokud jsou vsichni na greenu, ten, co je nejbliz jamce vytahuje fangli, pripadne obsluhuje, pokud je zapotrebi. A to nemluvim o kombinaci, kdy micek po patu sjede mimo green do rafu. CIlem by melo byt v ramci konkretni situace co nejefektivneji dokoncit hru na greenu a opustit jamku.

        odpáleno 29.7.2015 v 22:05 | HOST: Yamic | reagovat
        • Jméno:

        • RE: MYTUS1

          Ale to nikdo nerozporuje. Vzhledem k rychlosti hry je to v poradku. A temer vzdy se to tak praktikuje. Clanek jen zminuje ze podle pravidel nemusi nutne prvni hrat hrac, ktery je mimo green :-)

          odpáleno 30.7.2015 v 08:17 | Jaroslav Jelínek | reagovat
          • Jméno:

          • RE: MYTUS1

            Ja to taky tak beru :-)

            odpáleno 30.7.2015 v 14:51 | HOST: Yamic | reagovat
            • Jméno:

  • Znalost pravidel

    To, že začínající golfisté v pravidlech tápou, je docela pochopitelné. Mě ale stále častěji udivují na turnajích hráči, kteří mají HCP hluboko pod 18 a neznají základní pravidla. Např. jak se kde dropuje, jak se hraje z vody apod. Nedávno mě jeden takový šokoval, když se mne ptal, zda si to v tom hustém "rafu" fakt nemůže okolo míče ušlapat. :-) Tak buď je fakt talent a při cestě k HCP 14 hrál vždy jen na fairway nebo nevím..... :-)
    Na druhou stranu dobrá znalost pravidel může při hře opravdu pomoct. :-)

    odpáleno 28.7.2015 v 21:48 | Petr Havrda | reagovat
    • Jméno:

    • RE: Znalost pravidel

      Petre, sel jsem jednou turnaj s pani s HCP 16. Zahrala mic do rafu a vyrazila k mici. My jsme zahrali sve rany a nez jsme dosli k jejimu mici, rukama peclive vytrhala vsechnu travu v okruhu pul metru kolem mice :-) Take byla prekvapena, ze se to nesmi :-)

      odpáleno 29.7.2015 v 07:23 | Jaroslav Jelínek | reagovat
      • Jméno:

  • nové mýtusy?

    Robine, znáš sice pravidla o trochu více než jiní, ale i tak zavádíš nové mýtusy:
    - vícenásobné udeření není jen 1 rána, ale rána se započítá a hráč si musí započítat 1 trestnou navíc. Možná jsi to tak myslel, ale význam to mělo asi jiný. tedy artistický 3-násobně udeřený výkon je oceněn 1+1 ránou = 2 ránami
    - červená voda - chybí ti tam další možnost, že hráč může jít i na protější břeh, dropovat na 2 hole, pokud místo úlevy není blíže k jamce
    - žlutá voda a drop na 2 hole - vím co jsi chtěl říci, ale v mnoha případech i drop na 2 hole vyhovuje liteře pravidla, pokud tyto 2 hole odměřím na spojnici vlajka a referenční bod. Důležité je, že dropovat se musí vždy za vodou (směrem od jamky)

    odpáleno 28.7.2015 v 16:35 | HOST: Víťa Štrouf | reagovat
    • Jméno:

    • RE: nové mýtusy?

      Míček si označit a zvednout mohu beztrestně jen na grýnu a pak jen v případech: pokud potřebuji identifikovat (a musím o tom informovat spoluhráče/zapisovatele) nebo pokud můj míček napomáhá či vadí ve hře ..... v obou případech nesmím očistit - tedy držím jako velikonoční vajíčko mezi dvěma prasty a velmi opatrně!!!
      Jinak jsem porušil pravidlo 18-2 Míč v klidu se pohnul ..... a jsem trestán 1 trestnou ranou.
      Těch možností kdy mohu zvednout je více - je pořádně popsáno v 18-2a, ale zjednodušeně platí shora uvedené

      odpáleno 28.7.2015 v 16:43 | HOST: Víťa Štrouf | reagovat
      • Jméno:

    • RE: nové mýtusy?

      teda Víťo, to jsem si zase naběhl a vstoupil na tenký led. Je to holt golf a výklad pravidel je velmi, velmi složitý. Každopádně díky za upřesnění. Už aby byl rok 2018, zjednodušené pravidla a výklad napsán jasně a srozumitelně. Jinak se z toho jednou všichni zblázníme...

      odpáleno 28.7.2015 v 20:54 | robin drahoňovský | reagovat
      • Jméno:

  • Předposlední mýtus

    Předposlední mýtus (vícenásobné trefení míčku) je popsáno tak, že není jasné, že je to jedna trestná rána navíc. Takže se počítá ta odehraná + ta jedna trestná

    odpáleno 28.7.2015 v 16:23 | Martin “Šnek” Záhumenský | reagovat
    • Jméno:


  • Home
  • GOLFee
  • GOLF42
  • GOLFfantasy
  • Golf & Style
GOLFee.cz
O nás | Průvodce po webu | Podmínky užití | FAQ | Kodex | RSS Zpravodajství | RSS Aktuality | Mapa stránek | Doporučte nás | Registrace
Kontakty a spolupráce
Partneři projektu | Reklama | Možnosti spolupráce | Resorty | Kluby | Credits | Kontakt
Součásti portálu
GOLFee.cz - informace GOLFfortwo - komunita GOLFescorecard - osobní výsledky a statistiky

Originální český golfový informační a komunitní portál

GOLFee.cz spatřilo světlo světa na první jarní den v roce 2011 s cílem přiblížit golf všem. Dokázat, že prohánět míčky po fairwayích a trápit se na greenech nemusí pouze profesionálové, nebo manažeři v kravatách, ale každý, kdo kouzlu bílého míčku propadl. Pro všechny přitom přináší obsah, který nejen že zaujme, ale každému dá navíc šanci se na stránkách seberealizovat a pomáhat tak propagovat golf a pomáhat ostatním. GOLFee.cz prostě ŽIJE GOLFEM, stejně jako vy.

CO SE ŠUSTLO

Důležité a zajímavé informace. Rozšířené zpravodajství z PGA Tour, European Tour, Ladies European Tour a Czech PGA Tour. Vše podstatné o hráčích jako Tiger Woods, Phil Mickelson, Rory McIlroy, Luke Donald, nebo třeba Alex Čejka či Klára Spilková. Sledujeme dění v České golfové federaci (ČGF), českých resortech a partnerských tour.

KLUBOVNA

Přehledně uspořádaný virtuální prostor interaktivního světa GOLFee. Seznam všech zaregistrovaných uživatelů (klubistů), trenérů a caddie. K dispozici je také speciální golfový bazar, soutěže o zajímavé ceny nebo golfové ankety. V klubovně se toho po každé hře také hodně nemluví, takže nechybí ani ty nejlepší hlášky ze světa golfu.

SERVIS

Přehled aktuálních golfových turnajů v České republice, doplněný o seznam domácích golfových tour a hcp dnů. K nahlédnutí je také přehled golfových prodejen, e-shopů a dalších komerčních subjektů zaregistrovaných na našich stránkách. A když nemáte chuť někam vyrazit, můžete prolistovat náš golfový televizní program.

KRONIKA

Golfová historie i současnost na jednom místě. Přehled slavných golfových legend minulosti i hvězd aktuálního dění. Profily všech profesionálních hráčů hrajících na nejprestižnějších golfových tour světa a přehledy jednotlivých golfových turnajů. K nahlédnutí je také golfová etiketa, golfová pravidla a pojmový i slangový golfový slovník.

KDE HRÁT

Česká golfová hřiště a jejich nejpodrobnější seznam na českém internetu. Detailní přehled golfových resortů, hřišť i klubů, doplněný o unikátní interaktivní mapky golfových hřišť. K získání barvitějších představ o jednotlivých hřištích a resortech můžete využít našich recenzí, na zapsání vašich výkonů pak čeká naše propracovaná e-score karta.

Developed by SHERWOOD Media

Copyright © 2009 – 2013 LITEHOUSE Media s.r.o. Copyright © ČTK, AP, ISIFA / GETTY IMAGES a fotobanka getphoto.cz.
Publikování nebo další šíření jakéhokoliv obsahu serveru GOLFee.cz je bez písemného souhlasu provozovatele stránek zakázáno.